Sabtu, 15 Oktober 2011

DEMONSTRASI PENANAMAN STEVIA SEJENIS HERBA BERDAUN MANIS, TAPAK EKSPO PERTANIAN & PESTA KONVOKESYEN UPM 2011

 
DEMONSTRASI PENANAMAN DAN
PASCA TUAI STEVIA REBAUDIANA
SEJENIS HERBA BERDAUN MANIS
SEMPENA EKSPO PERTANIAN & 
PESTA KONVOKESYEN UPM 2011
DI BUKIT EKSPO, TAMAN PERTANIAN UNIVERSITI ( TPU )
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA, SERDANG, SELANGOR
YANG BERLANGSUNG DARI
14 HB - 19 HB OKTOBER 2011


PAKLONG DAN ANAK-ANAKANDA SEBUK 
MEMBUAT PERSIAPAN MENGATUR 
POKOK-POKOK DAN KELENGKAPAN DEMONSTRASI STEVIA







BELUM MULA DEMONSTRASI LAGI,
PENGUNJUNG SUDAH TAK SABAR 
NAK BERTANYAKAN KEBAIKAN 
" STEVIA SEBAGAI PENGGANTI GULA "


PAKLONG MENGUMUMKAN AKAN MEMULAKAN DEMONSTRASI 
PENANAMAN DAN PASCA TUAI STEVIA




PERTAMA SEKALI, PAKLONG HANYA MEMPERKENALKAN DAHULU

" APA ITU STEVIA "


Stevia Rebaudiana adalah pokok anugerah Allah s.w.t yang tidak ternilai.
Stevia berasal dari Paraguay dan ekstraknya mempunyai
kemanisan 200-300 kali gula biasa.
Daun tanpa proses adalah 15 hingga 30 kali manis daripada gula biasa.
Sejak 1500 tahun dahulu kaum Indian Gurani telah mengguna Stevia
sebagai pemanis dan juga sebagai ubatan tradisional.
Stevia tidak mempunyai calorie dan karbohidrat.
 Ianya Selamat di gunakan oleh semua lapisan masyarakat.




CARA-CARA PENANAMAN
 

Stevia ditanam menggunakan potongan pucuk pokok.
Sesetengah mengguna biji tetapi kaedah ini tidak menjamin
kemanisan yang konsisten.
 

Tanah mesti tanah gembur bercampur pasir dan tidak menakung air.
pH tanah pula 5.0 - 8.8 dan suhu ialah 16 – 29 C.
Baja yang diguna mestilah jenis organik.
 
HASIL

Hasil Stevia adalah daun dan bunga.
Pokok Stevia mula boleh dituai selepas 3-4 bulan penanaman.
Selepas itu setiap bulan daun Stevia beserta dahan boleh dituai.

Hayat komersial Stevia ialah 3 tahun.
Tiap pokok dianggarkan dapat menghasilkan
sebanyak 100 gm hasil setahun.
Anggaran pendapatan hasil daun ialah 1 juta gm bagi 1 ekar setahun.


PAKLONG MENUNJUKKAN BAGAIMANA 
CARA POKOK STEVIA DI TUAI
UNTUK MENDAPATKAN HASILNYA





PAKLONG MENUNJUKKAN CARA-CARA 
MELERAIKAN DAUN-DAUN STEVIA DARI BATANG TUAIAN




SETELAH MELERAIKAN DAUN-DAUN TERSEBUT,
HENDAKLAH DI BASUH DAN DI JEMUR KERING



CARA MANUAL PENGERINGAN ADALAH 
DENGAN MENJEMURKANNYA 
DI BAWAH CAHAYA MATAHARI YANG TERIK 
HINGGA DAUNNYA MENJADI KERING DAN RAPUH


SETELAH BENAR-BENAR KERING DAN RAPUH,
HENDAKLAH DI SIMPAN KE DALAM BEKAS 
ATAU PLASTIK KEDAP UDARA
BAGI MENGEKALKAN RAPUH
NAMUN JIKA IA KEMBALI LEMAU ( LAYU )
JEMUR SEMULA HINGGA KERING DAN RAPUH SEMULA


DAUN KERING YANG BENAR-BENAR KERING DAN RAPUH
BOLEH DI KISAR HALUS MENGGUNAKAN BLANDER KERING
MENJADI HANCUR DAN HALUS ( GREEN DUST )
( TAPIS AGAR MENDAPATKAN YANG LEBIH HALUS )
UNTUK DI JADIKAN GULA DALAM MASAKAN  DAN MINUMAN







PAKLONG MENUNJUKKAN CARA 
PENANAMAN ANAK POKOK STEVIA
KE DALAM PASU DAN CARA-CARA PENJAGAANNYA




ANAK-ANAKANDA PAKLONG MEMBERI 
CUBA RASA AIR KEPADA PENGUNJUNG,
DAUN STEVIA KERING YANG SUDAH DI JADIKAN TEH


EMMM...MANISNYA, MEMANG SUDAH MANIS 
" TEH TANPA GULA "
DAUNNYA RENDAM DI JADIKAN TEH,
MANAKALA GULANYA ADALAH MANISAN DAUNNYA
" TEH STEVIA - 2 in 1 "

TANPA ANGIN PERUT, KALORI, GLYCEMIC, TOKSID
DAN MENURUNKAN KADAR GULA DALAM DARAH




TERIMA KASEH KEPADA PENGUNJUNG 
DAN PUSAT JUALAN TPU, 
TAMAN PERTANIAN UNIVERSITI,
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan